Låna böcker

Ett stort intresse jag har är att läsa böcker!

Förr så klickade jag in mig på Adlibris och beställde hem massor av billiga pocketböcker. Det var enkelt och smidigt,  de billiga böckerna slutade oftast på en räkning om omkring 2-300kr.

Numera försöker jag låna mina böcker på biblioteket istället. Är det nyare populära böcker kan man få vänta länge på sin reservation. Men det är det värt tycker jag för oftast läser jag bara en bok en gång. Jag har inget behov att äga böckerna utan mitt behov är att läsa dem!

Att låna och reservera är alldeles gratis!


Tidsspar tips!

Jag har lärt mig från min väninna att när man ändå lagar mat så kan man laga så att det räcker i två dagar.

Jag har ett jobb som innebär möten efter jobbtid, på kvällar ca 1-3 ggr per månad. Då är det bra att det redan finns middag hemma. En annan bra sak är att man kan göra något annat om man har färdig middag hemma. Ex baka pizzabullar!


Vad handlar man?

För ca tre veckor sedan har jag börjat att skriva ner vad jag ska handla när jag ska handla mat.
Innan så hade jag väl en ambition att göra en matsedel och sedan hålla oss till den men det blev aldrig så i verkligheten.

Så här gjorde vi innan, Vi (min man och jag) eller jag själv åkte till Coop och väl i affären så snickrade vi ihop en lista för maten under veckan. Det betydde att vi aldrig hade koll på vad vi hade hemma eller inte. Så vi handlade på oss allt möjligt. Dyra tidningar och även annat än mat. Ni kanske känner igen det där, att man bara skulle köpa mjölk men köpte öven tidningen och en chokladkaka...

För tre veckor sedan rensade jag vårt skafferi och vi hade SJU! paket pasta som var öppnade. Jag fick även slänga en massa annan mat som gått ut i datum för att vi hade köpt dubbelt eller inte tagit vara på maten i tid. Så onödigt.

Mest som ett test har jag i nu tre veckor skrivit ner en matsedel och vad som behövs handlas. Jag har hållt mig strikt till inköpslistan och vi har hållt matsedeln. Faktiskt ganska skönt att veta vilken middag vi skall göra när vi kommer hem och att veta att allt finns hemma. Spar tid om inte annat!

Innan låg veckohandlingen på ca 1000kr ibland lite mer, ibland lite mindre. Vi är två vuxna och två barn på snart 11 0ch 13år.
Nu har jag handlat för 500kr per vecka! Det är en minskning på 50 procent!!!! Tänk vad mycket annat roligt man kan göra för de pengarna! Nu är väl denna summa inte helt rättvis för vad maten egentligen kostar oss eftersom jag även har använt de där sju pasta paketen och en massa annat som jag redan hade hemma men ändå!

 

Nästa steg är att åka till Willys och handla istället för Coop för att se om priset är lägre!


Pizzabullar

 

Eftersom barnen kommer hem från skolan ett par timmar innan någon av oss föräldrar så är det bra om det finns något mellanmål till dem när de kommer hem.

Pizzabullar är perfekt!

 

Man bakar som vanliga bullar (uteslut kardemumma i degen). Fyll dem sedan med tomatsås skinka och lite ost. Toppa dem med ost och pizzakrydda.

 

Jag räknade ut att varje bulle på ett ungefär skulle kosta 2,50kr - det är stor skillnad mot att köpa risifrutti eller Billys pan pizzor som vi ofta gjorde innan!

 

Baka dubbelsats så spar du lite tid också genom att det såklart blir fler bullar.


Tid en bristvara?

Tid är en bristvara - det är jag inte ensam om att tycka.
Två nästan tonåringar (11 och 13 år) i familjen kräver sin tid.

Det pratas mycket om att småbarnstiden är hektisk. Jag vill nog påstå att de lite äldre barnen kräver ännu mer tid!

Kom igen när du efter en heltidsdag på jobbet ska fixa sjuts till träning, hjälpa med läxor, läsa lappar från skolan, planera in vem som skall följa med till tandläkaren som man måste gå till en gång i månaden för barnet har tandställning, handla och fixa och plocka undan efter middag, tvätta helst en maskin tvätt för att inte behöva tillbringa hela helgen i tvättstugan, ora sig lite för om de mår bra och klarar de målen i skolan? fixa matsäck till nästa dags utflykt med skolan och se ditt favorit pogram på tv (får man ens räkna in lite avslappningstid i soffan?)

Och ja, visst curlar vi med våra barn mer än vad våra föräldrar gjorde med oss men de kan inte ta bussen till träningen över halva stan själva.

De äldre barnen går heller inte och lägger sig efter Bolibompa utan de är uppe nästan lika länge som du själv. Glöm det där med lite egentid efter att barnen har somnat!

Jag har funderat på det här med tid och hur jag vill tillbringa mina timmar och minuter här i livet.

Just nu har jag kommit fram till att jag vill arbeta heltid, eftersom jag vill få ihop till en buffert för min framtid och har en dröm om att få bada i ett turkost hav någongång i livet . Jag vill också se om jag kan med smarta och enkla knep få tiden att räcka till mer utan att göra avkall på lönen.

Bloggen ska bli mitt nya projekt i hur man kan spara tid och pengar.


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0